Magyar tematikus linkgyűjtemény - Minőségi PR cikkekkel
Linkem.hu, ahol minden link számít!

Megfékezték a Notre-Dame tüzét

Sajnálatos módon 2019. április 14-én hétfőn este hét óra körül kigyulladt a párizsi Notre-Dame. A tűz nagyon sokáig égett, aminek köszönhetően beomlott a székesegyház tetőszerkezete és a kúp alakú huszártorony. Az oltásban egy tűzoltó és két rendőr is súlyosan megsérült, de másnak nem esett komolyabb bántódása. A hatóságok szerint nem szándékos gyújtogatásról volt szó, hiszen az épületet az egyház már tavaly is fel akarta újítani.

Megfékezték a Notre-Dame tüzét

Leomlott, de újjá fogják építeni

A nyolcszáz éves épület helyreállítása nem lesz kis munka, évekig fog tartani, de Emmanuel Macron elnök szerint öt éven belül befejezik majd a munkálatokat. Sok hírportál megírta, hogy az elnök szerint az új Notre-Dame szebb lesz, mint eddig volt. Már megkezdődtek az aláírásgyűjtések a székesegyház újjáépítésének finanszírozására. Eddig több mint 600 millió euró jött össze a felújításra.

A jó hír a tragédiában, hogy nem a teljes épület égett le, hanem csak a tetőszerkezet. Ebből következően adódtak további károk, mint például a keletkezett magas hőmérséklettől néhány festett ablak, de a belső tér sem úszta meg a sérüléseket a beomlás és az oltás miatt. A hatóságok még vizsgálják a tűz pontos okát, de eddig a legvalószínűbb magyarázat a baleset valószínűsége. A párizsi tűzoltók 9 órán át küzdöttek a tűzzel, mire sikerült eloltaniuk. A mentési műveletben közel 400 tűzoltó vett részt, akiket Emmanuel Macron francia elnök nagyon megdicsért a katedrális ikonikus homlokzatának és tornyainak megmentéséért. A Notre-Dame műtárgyait és értékes festményeit ideiglenesen a Louvre-ba szállítják át a felújítás ideje alatt.

Nagyon sokan fejezték ki együttérzésüket a francia népnek, többek között Ferenc pápa, az Európai Unió vezetői, Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök.

Címke:

Hírportál

2019-04-16