Magyar tematikus linkgyűjtemény - Minőségi PR cikkekkel
Linkem.hu, ahol minden link számít!

Miért nehéz a programozás a kezdőknek?

A programozás tanulás nem egyszerű. A diákok ráadásul sok “hibát” elkövethetnek, ami még inkább hátráltatja őket a céljaik elérésében, vagyis abban, hogy megalapozott programozói tudásra tegyenek szert.

Miért nehéz a programozás a kezdőknek?

Nem a megfelelő könyvet választják

A programozás tanulást sokszor az nehezíti meg a diákok számára, hogy nem a megfelelő könyvre esik a választásuk. Ha egy szakirodalom bonyolult magyarázatokat ad, akkor azt csak nehezen értik meg a kezdők és persze a haladók dolgát is megnehezíti. Sok programozó könyvre jellemző, hogy nem vagy nem a kellő részletességgel tárgyalja az összes fontos fejezetet, ez pedig hátráltatja a haladást. Másfelől pedig nem csak elméleti könyvekre van szükségük a tanulóknak, hanem egy jó munkafüzetre is. Csak a rendszeres gyakorlás által sajátítható el a programozói gondolkodásmód. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy a programozási feladatok kezdőknek és haladóknak is sok kihívást tartogatnak. Éppen ezért fontos, hogy legyen egy feladatgyűjteményük is, amiből a tudásszintüknek megfelelően gyakorolhatnak.

Nem kérnek segítséget, amikor elakadnak

Egy másik “hiba”, amit gyakran elkövetnek a diákok, hogy akkor sem kérnek tanári segítséget, amikor láthatóan elakadnak egy-egy témakör feldolgozásakor és a kérdéseikre a könyvekben sem találják a válaszokat. A programozási feladatok kezdőknek sok fejtörést okozhat. Ilyenkor előfordulhat, hogy hosszú órákig próbálkoznak, de mégsem sikerül megoldaniuk a példákat. A legrosszabb pedig, hogy nem értik, miért nem. Ugyanígy a haladók is hasonló szituációban találhatják magukat, ha egy-egy nehezebb, összetettebb feladat megoldására vállalkoznak. Ilyenkor fontos, hogy segítséget kérjenek egy tapasztalt oktatótól, akik jól el tudja magyarázni a feladatmegoldás lépéseit.

Címke:

Programozási feladatok kezdőknek

2020-10-28